Skip to main content

Ο βιοάνθρακας είναι ένα πολύ ιδιαίτερο, ενεργό υλικό με πολλές φυσικοχημικές και άλλες ιδιότητες. Λειτουργεί στη φύση και σαν βιοσυσσωρευτής – βιοεπαγωγέας και διευκολύνει βιοχημικές αντιδράσεις και λειτουργίες.


Ο βιοάνθρακας έχει τη δυνατότητα να παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτος για πολλούς αιώνες έως και χιλιετίες στο έδαφος και γενικότερα στο φυσικό περιβάλλον.


Η προσθήκη του βιοάνθρακα στα εδάφη μπορεί να αυξήσει την ευφορία και αειφορία τους, να βελτιώσει την αντοχή των φυτών σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις και να αυξήσει την ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορεί να μειώσει τις εισροές λιπασμάτων, νερού άρδευσης και φυτοπροστατευτικών ουσιών.


Έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην αποκατάσταση ερημοποιημένων εκτάσεων και στην αναβίωση των πληθυσμών των απαραίτητων οργανισμών και μικροοργανισμών του εδάφους.

Επιπλέον, αυξάνει την υδατοχωρητικότητα και τη συγκράτηση του νερού ενώ βελτιώνει τη δομή και τον αερισμό, μειώνοντας τη συμπίεση και την οξύτητα. Αυξάνει τον πληθυσμό των απαραίτητων για την ευφορία μικροοργανισμών, γιατί αποτελεί τον ιδανικό τόπο ανάπτυξής τους, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη παθογόνων.


Στα πλεονεκτήματα της χρήσης του βιοάνθρακα μπορεί να προστεθεί και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και οξειδίων του αζώτου ενώ συγκρατεί βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες. Ακόμα, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων, γιατί τα συγκρατεί και τα αποδίδει στα φυτά ανάλογα με τις ανάγκες τους.


Σε γενικές γραμμές, οι δυνατότητες της χρήσης βιοάνθρακα στις καλλιέργειες είναι πολλές. Στηρίζοντας μια τέτοια πρακτική, στηρίζεται ενεργά η βιώσιμη ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.