Το καρπούζι συγκαταλέγεται στα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα και όχι άδικα.
Ως ο “βασιλιάς του καλοκαιριού”, όπως πολλοί το αποκαλούν, έχει υπέροχη γλυκιά γεύση, είναι ελαφρύ και δροσιστικό, προσφέροντας ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας, αφού είναι μια πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Η θρεπτική του αξία
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ενώ μια μερίδα 100 γραμμαρίων έχει μόνο 30 θερμίδες. Πιο αναλυτικά, το καρπούζι περιέχει:
- Βιταμίνη C
- Κάλιο
- Μαγνήσιο
- Σίδερο
- Βιταμίνη Β12
- Βιταμίνη Β6
- Βιταμίνη D
- Ασβέστιο
- Βιταμίνη Α
- Καροτενοειδή
Τα οφέλη στην υγεία
Ενυδατώνει τον οργανισμό και το δέρμα, αφού αποτελείται από 90% νερό, ενώ περιέχει βιταμίνες A, B6 και C που βοηθούν το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο, απαλό, λείο και ελαστικό.
Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της όρασης αφού περιέχει βιταμίνη Α.
Θωρακίζει τις αρθρώσεις, χάρη στη φυσική χρωστική ουσία βήτα-κρυπτοξανθίνη, προστατεύσει τις αρθρώσεις από φλεγμονή.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Μειώνει το αίσθημα του άγχους και του φόβου. Η βιταμίνη Β6 συμμετέχει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως είναι η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες βοηθούν στην ρύθμιση των επιπέδων του άγχους και του αισθήματος φόβου.
Είναι εύπεπτο. Θεωρείται “ελαφρύ” φρούτο γιατί είναι εύκολο στην πέψη. Αν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, το καρπούζι είναι ένα από τα φρούτα που είναι κατάλληλο για εσάς.