Μετά από την καλλιέργεια και όλη τη φροντίδα που προσφέραμε, έφτασε επιτέλους η στιγμή της συγκομιδής της πατάτας.
Οι πατάτες μας είναι έτοιμες να βγουν από το χωράφι.
Αυτό γίνεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην τραυματίσουμε τους κονδύλους και να επιτρέψουμε στο χώμα να προετοιμαστεί για να δεχτεί την επόμενη καλλιέργεια.
Η πρώτη διαλογή της πατάτας θα γίνει στο χωράφι.
Σιγουρευόμαστε ότι οι πατάτες έχουν μπει στο στάδιο της ωρίμανσης, έχουν δηλαδή “ψηθεί”. Αφού βγουν από το χώμα οι πατάτες, καθαρίζουμε το αυλάκι από το πράσινο μέρος τους φυτού και αρχίζουμε να συγκεντρώνουμε τους κονδύλους.
Όσες πατάτες είναι πράσινες, τραυματισμένες, κομμένες ή έχουν κάποιο πρόβλημα, απομακρύνονται.
Αφού τις βγάλουμε, τις αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν και έπειτα θα τις μαζέψουμε. Δεν πρέπει να εκθέσουμε πολλή ώρα τις πατάτες σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Δύο με τρεις ώρες είναι αρκετές για να στεγνώσουν και να τοποθετηθούν σε λινάτσες ή πλαστικά κιβώτια συσκευασίας, τα οποία επιτρέπουν στην πατάτα να αερίζεται σωστά.
Προσέχουμε να μην παραφορτώνουμε τα σακιά και τα κιβώτια για να μην συμπιεστούν οι κόνδυλοι κατά τη μεταφορά τους.
Μόλις γίνει η συγκομιδή, το επόμενο βήμα είναι η αποθήκευση.
Η μεταφορά πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό για να αποφύγουμε το πρασίνισμα της πατάτας από τον ήλιο.
Θα συντηρήσουμε τις πατάτες σε ένα σκιερό, δροσερό και καλά αεριζόμενο μέρος.
Η σωστή μεταχείριση και η βοήθεια του ενεργοποιημένου βιοάνθρακα, θα μας δώσει μια εξαιρετικής σοδειάς πατάτα που θα απολαύσουμε μετά από τόσους μήνες φροντίδας!