Skip to main content

Τι είναι κυκλική βιοοικονομία;

Η κυκλική βιοοικονομία είναι μια οικονομία που τροφοδοτείται από τη φύση. Είναι ένα νέο οικονομικό μοντέλο που δίνει έμφαση στη χρήση του ανανεώσιμου φυσικού κεφαλαίου και εστιάζει στην ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων, στην αντικατάσταση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με βάση τα ορυκτά προϊόντα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.

Γιατί τη χρειαζόμαστε;

Το τρέχον οικονομικό σύστημα πέτυχε την τόνωση των οικονομιών, τη δημιουργία τεράστιου πλούτου και την ώθηση της ανθρώπινης ανάπτυξης. Αλλά απέτυχε να δημιουργήσει δίκαιες κοινωνίες και να διατηρήσει φύση ακέραιη. Αυτό απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα. Η κυκλική βιοοικονομία προσφέρει την ευκαιρία να μεταμορφώσουμε τη γη, τα τρόφιμα, την υγεία και τα βιομηχανικά συστήματα. Σε μέρη όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται από τα δάση για τα προς το ζην, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο βιώσιμα τοπία και νέες ευκαιρίες εισοδήματος από αυτά. Αυτή η μετάβαση θα φέρει μαζί της ευκαιρίες για απανθρακοποίηση και θα συµβάλλει στη διαχείριση και την ανοικοδόμηση οικοσυστημάτων που το χρειάζονται απεγνωσμένα.

Πώς λειτουργεί;

Η κυκλική βιοοικονομία βασίζεται στη βιοποικιλότητα και βρίσκεται στην καρδιά ενός λειτουργικού οικοσυστήματος που μπορεί να αποδώσει, να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί.

Τα δάση είναι το κλειδί γιατί τα δάση είναι η κύρια πηγή ανανεώσιμων πηγών. Το ξύλο είναι το πιο ευέλικτο ανανεώσιμο υλικό στη γη, και είναι θεμελιώδες για την κυκλική βιοοικονομία. Σε μια κυκλική βιοοικονομία, προϊόντα με βάση το ξύλο αντικαθιστούν τα υλικά υψηλής έντασης τα οποία είναι μη ανανεώσιμα. Για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό τομέα, το σκυρόδεμα και ο χάλυβας, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο βιώσιμα μέσω της χρήσης ξύλου. Στην κλωστοϋφαντουργία, οι ίνες με βάση το ξύλο θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις συνθετικές, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα.

Ο βιοάνθρακας σε δράση: Στο Ναϊρόμπι της Κένυας, 9 στα 10 τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν κάρβουνο για μαγείρεμα. Η παραγωγή ξυλάνθρακα είναι ένας σημαντικός τρόπος βιοπορισμού σε αυτές τις αγροτικές περιοχές. Η σκόνη συχνά μένει πίσω σε σάκους και σόμπες. Αυτή η σκόνη μπορεί να συλλέγεται και να αναμιγνύεται με άμυλο για να γίνει μπρικέτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα. 

Το συμπέρασμα; Η δασική κυκλική βιο-οικονομία μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιώντας προϊόντα βιώσιμων πηγών, καινοτόμων και βιολογικών προϊόντων που αποθηκεύουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και υποκαθιστούν μη ανανεώσιμα υλικά και ενέργεια. Παραδείγματα είναι δομικά υλικά, χημικά, πλαστικά, υφάσματα, μονωτικά υλικά και συσκευασίες. Τα δάση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα αλλά και γιατί παρέχουν πολλές άλλες ρυθμιστικές και πολιτιστικές υπηρεσίες στο οικοσύστημα. 

Leave a Reply