Skip to main content


Το επικρατέστερο εξαγώγιμο προϊόν του τόπου μας, η πατάτα, γνωστή και ως
γεώμηλο, έχει υψηλή διατροφική αξία και χρησιμοποιείται με ποικίλους
τρόπους στη μαγειρική.


Στην Κύπρο, καλλιεργούνται γύρω στις 50 διαφορετικές ποικιλίες πατάτας με
5 να είναι οι κυρίαρχες.

Η πιο διαδεδομένη ποικιλία είναι η Spunta. Ολλανδικής προέλευσης, η
ποικιλία αυτή είναι η παλαιότερη από τις ποικιλίες που παράγονται σήμερα στο
νησί μας. Φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1968, είναι πολύ παραγωγική και με
εξαιρετικά αγρονομικά χαρακτηριστικά ενώ παράγει μεγάλους μακρουλούς
κονδύλους με ελαφρώς κίτρινη σάρκα.


Η ποικιλία Nicola, εξαιρετικής υφής και γεύσης, έχει κίτρινη επιδερμίδα και
σάρκα και δίνει καλοσχηματισμένους οβάλ κονδύλους. Εισήχθη στην Κύπρο το
1977 και σύντομα έγινε η κύρια ποικιλία για εξαγωγή.


Το 1979, για πρώτη φορά στην Κύπρο, φυτεύτηκε η πρώιμη παραγωγική
ποικιλία Marfona. Με καταγωγή από την Ολλανδία, αυτή η ποικιλία είναι
γνωστή για τους μεγάλους κονδύλους, την κίτρινη επιδερμίδα και την ελαφρά
κίτρινη σάρκα της.


Η ποικιλία Marebel ήρθε στο νησί το 1994 και έμεινε χάρη στα πολύ καλά
χαρακτηριστικά της και την εξαιρετική της γεύση. Προσφέρει ομοιόμορφους
αυγοειδείς κονδύλους μέτριου και μεγάλου μεγέθους ενώ έχει κίτρινη λεία και
καθαρή σάρκα.


Μια ακόμη γνωστή ποικιλία είναι η ολλανδική Anabelle. Μια διασταύρωση
των ποικιλιών Nicola και Monalisa, η οποία χαρίζει μακριούς κονδύλους με
κίτρινη σάρκα και ιδιαίτερη γεύση.