Οι αστικοί ή δημοτικοί λαχανόκηποι δεν είναι μία καινούργια ιδέα. Εδώ και πολλά χρόνια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, πολίτες που ανήκουν -κατά κανόνα- σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως άνεργοι ή χαμηλόμισθοι, αναλαμβάνουν την καλλιέργεια μικρών αγροτεμαχίων που τους παραχωρεί η πολιτεία στην περιοχή κατοικίας τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε γεωργικά προϊόντα.
Πρόκειται για ανοικτής πρόσβασης μικρές εκτάσεις κοντά στις πόλεις, και οι οποίες οργανώνονται από τους κατά τόπους δήμους, ώστε να μπορούν να καλλιεργήσουν εκεί φρούτα και λαχανικά, άνεργοι, πολύτεκνοι, ηλικιωμένοι και άλλες κατηγορίες κατοίκων των πόλεων που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και να τους φέρουν σε επαφή με τη γη.
Ιστορία αιώνων σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Οι δημοτικοί λαχανόκηποι πρωτοεμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα στη Βρετανία για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της φτώχειας. Έναν αιώνα αργότερα, άρχισαν να ευδοκιμούν στην Γερμανία ενώ στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι λαχανόκηποι έφτασαν να παρέχουν έως και το 40% των τροφίμων που καταναλώνονται στις πόλεις.
Έγιναν γνωστοί ως «κήποι της νίκης» ή πολεμικοί κήποι.
Οι άνθρωποι κατάλαβαν πόσο απαραίτητοι ήταν οι κήποι αυτοί κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούσαν να εξαρτώνται από τις εισαγωγές και έπρεπε να εγγυηθούν τον εφοδιασμό τους σε τρόφιμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν μεγάλη ποικιλία γης για αυτόν τον τύπο αστικής κηπουρικής, συμπεριλαμβανομένων γηπέδων ποδοσφαίρου, πάρκων και κήπων.
Σήμερα πολλές χώρες παράγουν τρόφιμα με αυτόν τον τρόπο από ανάγκη, όπως η Κούβα, ωστόσο εφαρμόζεται και σε πιο ανεπτυγμένες χώρες ως αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ αλλά και ως ένας τρόπος ψυχολογικής υποστήριξης και αλληλοβοήθειας.
Στην Ελλάδα, είναι πολλοί οι δήμοι που προσφέρουν εκτάσεις σε ευάλωτες ομάδες για να καλλιεργήσουν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά.
Μεγάλα οφέλη
Χωρίς αμφιβολία, είναι πολλά τα οφέλη που αποκομίζουν οι δικαιούχοι καλλιεργητές. Στα θετικά αυτού του τύπου γεωργικής ενασχόλησης συγκαταλέγονται η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ανάπτυξη της έννοιας της «γειτονιάς» και η χαρά της δημιουργίας και η προώθηση της υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, μέσα από τη συναναστροφή των πολιτών στον λαχανόκηπο, δίνονται ευκαιρίες για διασύνδεση διαφορετικών γενεών ή πολιτισμών, όπως και αναψυχής ή άσκησης.
Δημοτικοί Λαχανόκηποι στην Κύπρο
Πώς θα μπορούσε να οργανωθεί μια τέτοια δράση, ποια τα ιδανικά σημεία (Λευκωσία κτλ) ποια θα ήταν τα οφέλη της.
Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι σε κάθε δήμο της Κύπρου μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των πολιτών. Απλά, αξιοποιόντας τα φυσικά αγαθά της χώρας μας, μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα διατροφής, υγείας και ευημερίας. Με τη δημιουργία κοινόχρηστων λαχανόκηπων σε κάθε πόλη, θα ευαισθητοποιούμε τους ανθρώπους για τον πολύτιμο ρόλο των φυτών στην υγεία μας και τη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας.
Ο Δήμος Λευκωσίας και άλλοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν αυτούς τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους. Θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους και να προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα για να βελτιωθούν οι γεωργικές δεξιότητες των πολιτών.
Έχοντας διαθέσιμα λαχανόκηπό στις κοινότητές μας, οι πολίτες θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε ποικιλία βιολογικών προϊόντων. Αυτό θα βελτιώσει την υγεία μας και θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επισιτιστικών αναγκών και της κλιματικής αλλαγής.