Skip to main content

Αποτελούν ίσως το καλύτερο σνακ του καλοκαιριού. Τα καλοκαιρινά φρούτα, εκτός από γεύση, προσφέρουν πολλά περισσότερα στην υγεία μας.
Από κεράσια και φράουλες, μέχρι καρπούζι, πεπόνι, σύκα και σταφύλια, τα φρούτα είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή.


Κεράσια
Το κόκκινο χρώμα του κερασιού οφείλεται στη χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό, που παίζει προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο σε πλήθος ασθενειών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και πρωτεϊνών.

Φράουλες
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Μία κούπα φρέσκες φράουλες περιέχει το 160% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C! Περιέχουν, επίσης, μια σειρά από ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ, η κερσετίνη και η καμπφερόλη. Όλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι έχουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.
Ροδάκινα
Τα ροδάκινα προσφέρουν δέκα διαφορετικές βιταμίνες! Βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην καλή όραση, βιταμίνη C, που είναι αντιοξειδωτική και βοηθά στην δόμηση των οστών, βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Τα ροδάκινα είναι, επίσης, πηγή θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β-6, νιασίνης, φολικού οξέος και παντοθενικού οξέος.

Καρπούζι
Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό. Αποτελεί καλή πηγή κιτρουλίνης και λυκοπενίου, δύο πολύ σημαντικών φυτοχημικών ουσιών. Το καρπούζι περιέχει β-καροτένιο, το οποίο μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α. Περιέχει, επίσης, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη και μπεταΐνη. Η κατανάλωση καρπουζιού (ή και του χυμού του) μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της αποθεραπείας των καταπονημένων μυών.
Πεπόνι
Το πεπόνι έχει πλούσια διατροφική αξία, βιταμίνες Α και, C, Β6 και κάλιο. Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιδερμίδα και το τριχωτό της κεφαλής αφού κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή. Επίσης η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την κατασκευή και συντήρηση του κολλαγόνου, που παρέχει δομή στο δέρμα και στα μαλλιά.

Σύκα
Τα σύκα έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη θρεπτική αξία και αρκετές βιταμίνες. Συγκεκριμένα, τα σύκα περιέχουν 83% φυσικά σάκχαρα. Αποτελούν πηγή ασβεστίου και ινών και περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C. Είναι γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες και είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Σταφύλια
Εκτός από γευστικά, τα σταφύλια αποτελούν ασπίδα προστασίας της υγείας. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύτιμα καροτένια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η πυριδοξίνη, η ριβοφλαβίνη και η θειαμίνη. Τέλος περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών, όπως το κάλιο. Επιπρόσθετα, αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.
Στην Κύπρο, βρίσκουμε σε αφθονία αυτά τα φρούτα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και καλό είναι να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή!
Δημιουργήστε και τον δικό σας λαχανόκηπο και φυτέψτε τα δικά σας καρποφόρα λαχανικά! Ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, αγγούρι, κολοκύθι, καρπούζι, πεπόνι, αγκινάρα, μπάμια, κουκιά, μπιζέλια, φασόλια. Το να μπορεί κανείς να τρώει φρέσκα λαχανικά από τον κήπο του, είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να δώσει μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση.