Με την Ευρώπη ν’ αναζητά τρόπους να γίνει μια ανεξάρτητη γεωργική δύναμη.
Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έδειξε πόσο εξαρτώμενη είναι η Ευρώπη σε βασικές γεωργικές πρώτες ύλες που εισάγονται από τις δύο αυτές χώρες – στο λίπασμα της Ρωσίας και στο ουκρανικό καλαμπόκι.
Μιλώντας με αριθμούς, το 30% των λιπασμάτων – που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των ζωοτροφών και εισάγονται στην Ευρώπη, προέρχονται από τη Ρωσία ενώ η Ουκρανία παρέχει στην Ευρώπη το 57% του καλαμποκιού της. Αυτή η σύγκρουση έχει σφυρηλατήσει μια ενότητα σχετικά με την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη με πλήρη ταχύτητα στους πράσινους στόχους ως τον καλύτερο τρόπο αποσύνδεσης από τη ρωσική και όχι μόνο εξάρτηση.
Η Γαλλία, που προεδρεύει φέτος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλασιάζει τους στρατηγικούς της στόχους στον τομέα της γεωργίας, ενισχύοντας το όραμα μιας ανεξάρτητης πράσινης Ευρώπης, με τονΠρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τονίζει ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε άλλους για να ταΐσουμε τους εαυτούς μας», θέτοντας την τροφική κυριαρχία και ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης ως μία από τις πρωταρχικές πολιτικές της.
Τη δεδομένη στιγμή το τρέχον μοντέλο της γεωργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι ευδόκιμο. Ίσως ήρθε η ώρα οι αγρότες και ο γεωργικός τομέας να στραφεί προς άλλες πρακτικές και βιώσιμες γεωργικές μεθόδους, όπως τη βιολογική καλλιέργεια, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων που έχουν ως συνέπεια την περιβαλλοντική καταστροφή.